Rotan

vintage rotan plantenkrukje
vintage rotan plantenkrukje

Tijdens mijn jeugd gingen wij in de zomer naar het vakantiehuisje van mijn opa en oma in Denemarken. Mijn moeder is daar geboren en is op 20 jarige leeftijd in Nederland gaan wonen om een leven met mijn vader op te bouwen. Wij keerden als gezin altijd in de zomer naar Denemarken terug om daar een paar weken te vertoeven met familie bij het zomerhuisje aan zee.

Mijn opa en oma waren zelf niet zo gek op rotan. Ik kan mij dan ook geen rotan meubels bij hun herinneren. De zomerhuisjes om ons heen hadden echter vaak een serre met een rotan setje staan, dus ik heb er veel bezoekjes en kaartspellen op doorgebracht. 

De comeback van rotan meubels, levert mij dus veel jeugdherinneringen op. Het doet mij denken aan vrijheid, lekker weer, relaxt zijn en een afdruk in m’n blote benen 😉

Het is een sterk materiaal, wat tegen een stootje kan, vaak afkomstig uit Indonesië. Als je rotan meubels in de tuin wil zetten, denk er dan wel aan om ze te beschermen tegen vocht. Ondanks dat het materiaal uit de tropen komt, gaat het regenachtige weer van Nederland wel in het materiaal zitten. Het is dus slim om ze bijvoorbeeld kleurloos te lakken, onder een afdakje te plaatsen of ze droog binnen te zetten wanneer je ze niet gebruikt.

Ik zou je ook aanraden om een lekker kussentje een rotan stoel te leggen, want erg comfortabel zitten doet het niet altijd. Want zoals hierboven al benoemd, met blote benen in de zomer, kunnen de stangen een goede afdruk op je benen achter laten.

Ook al stonden de zomerhuizen er vol mee vroeger, het lukt mij niet goed om veel rotan spulletjes te vinden in Denemarken om mee naar Nederland te nemen. Ik vind af en toe een rotan tafeltje of een rotan plantenkrukje, maar het rotan is inmiddels schaars geworden daar.

Ik blijf natuurlijk op zoek, omdat in Nederland mensen er momenteel gek op zijn. Mocht je specifiek op zoek zijn naar iets, laat het mij dan weten.

Veel mensen, waaronder mijn moeder, vinden rotan oubollig. Echter zijn er tegenwoordig veel mensen die het leuk weten te combineren in een modern en knus interieur, waardoor het rotan meubelstuk een eyecatcher wordt en warmte creëert in een ruimte.

Hieronder vind je wat inspiratiebeelden van Pinterest om te ontdekken hoe je het bijvoorbeeld zou kunnen combineren.